Қазақстанда қой еті арзандап, құс еті қымбаттауы мүмкін

0
2 089

Қайта сатып алушылар өнімнің құнын екі есе арттырады деп күтілуде


Қазақстанда қой еті арзандап, құс еті қымбаттауы мүмкін

ERNUR.KZ. Қазақстан қой өсірушілер қауымдастығының басқарма төрағасы Алмасбек Садырбаев қой етінің нарықтық бағасы карантинде 25%- ға өскенін атап өтті. Себебі қазақстандықтар сорпаның көмегімен пневмониядан емделді, деп жазады Azattyq Rýhy.

«Қой етінің нарықтық бағасы қазір бір кг үшін $5 ауданында тұр, бұл шамамен 2 мың теңге. Қазір пандемияға байланысты ет кг үшін 2,5-3 мың теңгеден сатылады. Жағдай тұрақтанып, дүрлікпе төмендеген соң, қараша-желтоқсан айларында бағасы кг үшін $5 - ке оралады», - деді ол.

Садырбаев Қазақстан нарығында қой етінің тапшылығы жоқ екенін айтты, өйткені ел өзін осы ет түрімен 100% қамтамасыз етеді. Осыдан қой етінің құны реттеледі және төмендеуі мүмкін.

Құс өсірушілер Одағының президенті Руслан Шәріпов ақ ет пен жұмыртқа өндірушілер әзірге сату бағасын 650-700 теңгеде ұстап отырғанын атап өтті.

«Ет пен жұмыртқа құнының 70%- ын жем құрайды. Қалғаны-жалақы, шетелден асыл тұқымды құс, дәрумендер, жабдықтар сатып алу. Мұның бәрі құн бойынша өсуде, сондықтан бағаның өсуі мүмкін. Бірақ азық-түліктің қанша қымбаттауына байланысты. Бұл бидай жиналғаннан кейін екі-үш айдан кейін белгілі болады. Сонымен қатар, біздің етіміз ресейлікке қарағанда арзанырақ болады, өйткені біз көрші елмен бәсекелесуіміз керек», - деп түсіндірді одақ басшысы.

Сондай-ақ, ол құс тапшылығы жоқ және күтілмейді деп атап өтті. Шәріповтың болжамы бойынша, жыл соңына дейін отандық өндірістің үлесі 20-30% - ға өседі. Бұл жаңа зауыттардың ашылуына байланысты. Атап айтқанда, Алматы облысында бұған дейін қуаттылығы жылына 30 мың тонна болатын тоқтап тұрған цех іске қосылды. Қазіргі уақытта Қазақстанның өз құсымен қамтамасыз етілуі 60% - ды құрайды.

Фермерлер қауымдастығы төрағасының орынбасары Ермек Әбуов тұтынушылар үшін ет құны делдалдар мен қайта сатып алушыларға байланысты жоғары екеніне тағы да назар аударды.

«Бүгінде фермерлер сиыр етін бір кг үшін 1,2-1,5 мың теңгеден сатады, ал делдалдар мен сатып алушылар үшін ет супермаркеттерде 2,4-3,6 мың теңгеден сатылады. Азық-түліктен электр энергиясына дейін барлық бағаның өскенін ескере отырып, өндіруші тауардан іс жүзінде кіріс ала алмайды, ал делдал 200% маржаны алады», – деді Әбуов.
«Сауда министрлігі мен ауыл шаруашылығы министрлігі осы мәселеге назар аударып, делдалдық мәселесін реттеуі тиіс. Фермер жүгірмеуі және сатып алушыны іздемеуі керек, ол өндіріспен айналысуы керек, ал сату процесі ыңғайлы болуы керек. Егер делдалдарды алып тастасақ, онда өндіруші кіріс алу үшін бағаны көтере алады, ал сөрелердегі құны төмен болады», – деп түйіндеді ол.