Қайнатылған тосап пен қайнатылмаған түрін бір-бірімен салыстыруға келмейді. Ал, тосапты қайнатпай-ақ қалай дайындауға болатынын білгіңіз келсе, төмендегі мәзірге назар аударыңыз!
Құлпынай тосабы
Қажетті өнімдер:
- 700 гр. құлпынай
- 350 гр. апельсин
- 0,5 шай қасық лимон қышқылы немесе
- 2 ас қасық лимон шырыны
- 1 ткг қант.
Дайындалу тәсілі:
- Ең алдымен құлпынайды салқын сумен тазалап жуып, суын сорғытып аламыз.
- Сосын құлпынайларды үстелдің үстіне жайып, іріктейміз. Ішіндегі шірігі барын, көңіліңізге ұнамағанын алып тастаңыз. Себебі, арасында бұзылғаны кетіп қалса, мұндай тосапты ұзақ сақтай алмай қаласыз.
- Енді апельсинді дайындап алайық. Қабығын аршып, ірі-ірі ақ бөліктерін алып тастау керек. Сөйтіп апельсинді бірнеше бөлікке бөліңіз. Еттартқышқа салып немесе блендермен майдалаймыз.
- Әбден езілген апельсиннің үстіне құлпынайды салып, блендермен тағы айналдырамыз. Дайын болған езбені табаққа құйып алып, лимон қышқылы мен қантты салып, қант ерігенше жақсылап араластырамыз. 2-3 сағаттан соң дайын тосапты банкілерге құйып ала беруге болады.
- Осылайша дайындалған тосапты тоңазытқышта 2 айға дейін сақтауға болады. Егер одан да көп уақыт сақтағыңыз келсе, 1 келі құлпынайға 2 келі қант салып араластырасыз.
Беге (айва) тосабы
Қажетті өнімдер:
- 1 келі беге
- 1 келі қант
Дайындалуы:
- Алдымен бегені тазалап жуып аламыз. Содан соң ірі үккіштен өткіземіз.
- Бегені үккіштен өткізгенде дәніне тиіп кетуден сақ болу керек. Егер дәндерді табаққа түсіріп алған болсаңыз, қасықпен алып тастаңыз.
- Үккіштен өткізілген бегені эмальді кастрөлге салып, қантпен араластырамыз. 1 келі үккіштен өткізілген бегеге 1 келі қант қосқан дұрыс.
- Жақсылап араласқан соң бегені 6-8 сағат бойы бетін жауып қоя тұрыңыз.
- Осы уақыт өткеннен кейін тосапты бір араластырып жіберіп, зарарсыздандырылған банкілерге құямыз. Қақпағын бұрап, дайын тосапты тоңазытқышта сақтаймыз.
Дайындаған: Қ.Өмірзаққызы,
Тағы да оқыңыз:
30 минутта дайын болатын ЖЫЛДАМ-ПАЛАУ