Комитет білім беру ұйымдары үшін үлгілік перспективалық мәзір әзірледі.
Фото: pixabay.com
ERNUR.KZ. Қазақстандағы мектеп интернаттар мен мектепте енді мәзірдегі тағамдарда тұз бен қант мөлшері үш есе азайтылады, деп жазады stan.kz.
Комитет білім беру ұйымдары үшін үлгілік перспективалық мәзір әзірледі. Ол Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының семіздік, қант диабеті, жүрек-қан тамырлары және басқа аурулардың даму қаупін азайту үшін тұз бен қантты азайту жөніндегі ұсыныстарын қарастырды.
Мысалы, балалар тәулік бойы болатын ұйымдарда қант мөлшері 3,3-3,6 есе азаяды:
- 6-10 жас аралығындағы жас тобында – 55 г-нан 15 г-ға дейін;
- 11-14 жас тобында – 70г-нан 21 г-ға дейін.
Ал тұз мөлшері – 3,3-5 есе:
- 6-10 жас тобында – 15 г- нан 3 г-ға дейін;
- 11-14 жас тобында – 15 г- нан 4,5 г-ға дейін.
"Негізгі мәзірге ет, балық және көкөніс тағамдары, жаңа піскен көкөніс салаттары және қант мөлшері аз сусындар кіреді", – делінген хабарламада.
Сондай-ақ мәзірде майы аз сүт, пробиотиктері бар ашытылған сүт өнімдері мен көкөністер мен жемістердің саны артты.
ДДҰ мәліметтері бойынша, ересектерге күніне 5 г-нан аспайтын тұзды тұтыну ұсынылады. Балалар үшін ұсыныс одан да аз: күніне 2 г. Ересектерге тәулігіне 25-50 г (12 шай қасық) артық емес қант тұтыну ұсынылады.