Диабеттің жеңіл түрінде бір ғана диетамен жазылып кетуге мүмкіндік зор.
Қазіргі кезде қант диабетімен ауыратындырдың саны өте көп. Бірақ олардың барлығы дәрігердің кеңесі бойынша дұрыс тамақтанып, диета ұстанады деп айта алмаймыз. Қант диабеті анықталған жағдайда, тек дәрі қабылдаумен ғана шектелмей, диета ұстау міндетті саналады.
Қант диабетімен ауыратындарға тамақтану тәртібіне көбірек мән беру керек. Себебі диабеттің жеңіл түрінде бір ғана диетамен жазылып кетуге мүмкіндік зор. Қант диабеті кезінде мына қағидаларды бұзбасаңыз болғаны:
- Күніне аз-аздан 5-6 рет тамақтану. Бұл гликемия деңгейінің өзгермеуіне көмектеседі.
- Тамақтану бір уақытта жүргізілуі керек. Бұл қантты төмендететін дәрілерді қабылдауға және инсулин инъекцияларына да қатысты.
- Қатаң диеталар мен аштық жариялауға тыйым салынады. Тағам дайындауды мына тәсілдермен жасаған дұрыс: бұқтыру, қайнату, бумен пісіру.
- Тағамнан оңай сіңетін көмірсуларды (қант, бал, кондитерлік өнімдер, джем, нан өнімдері, ақ ұннан жасалған нандар) алып тастау керек.
- Тағамда талшықтың көп мөлшері болуы керек, өйткені мұндай көмірсулар баяу сіңеді және қандағы қантты күрт көтермейді. Жануарлардың майларын тұтынуды шектеңіз. Тағамның каллориясы мен көмірсулардың мөлшері әр түрлі күндерде бірдей болғаны жөн, бұл инсулин дозасын таңдауда өте маңызды.
1 типті қант диабеті үшін қандай тағамдар жеген пайдалы?
1 типті қант диабетіне шалдыққан жандарға қарапайым көмірсулары бар тағамдарды ас мәзіріне қосуға қатаң тыйым салады. Бұл - қант, бал, ұн, шоколад. Бұл тағамдарды жеген кезде адамның қандағы қант деңгейі күрт жоғарылайды. Мәзірді құрастыру кезінде сіз тағамның калориясын ескеріп, төмен калорияларға артықшылық беруіңіз керек. Тамақты жиі жеу керек, бірақ кішкене бөліктерге бөліп жегеніңіз жақсы. Диетаның негізі ақуыз тағамдары, жемістер мен көкөністер болуы керек.
2 типті қант диабеті үшін тамақтану жолдары:
2 типті қант диабетінде салмақты қалыпқа келтіру және қандағы қант деңгейін бақылау ұсынылады. Қант диабетімен тамақтану кезінде қарапайым көмірсулардан (тәтті, кондитерлік өнімдер), тәтті жемістерден (өрік, банан, жүзім, шие, ананас, қарбыз қауын) толығымен бас тарту керек.
Гликемиялық индексі төмен тағамдарды ғана жеуге болады.
Әр түрлі типтегі қант диабеті кезінде рұқсат етілген өнімдердің тізімі:
Қант диабетімен тамақтану кезінде гликемиялық индексі төмен тағамдарды таңдау керек. Мысалы: көкөністерден: қызанақ, қияр, қырыққабат, цуккини, жасыл бұршақ.
- Жеміс-жидектер: шие, мүкжидек, лингонберри, алмұрт, алма.
- Ботқа: арпа, күріш, сұлы, қарақұмық.
- Ет: қоян, күркетауық, бұзау еттерін жеу ұсынылады.
Қант диабеті кезінде қандай тағамдарды ас мәзіріне қоспаған дұрыс?
- Сүт өнімдері: айран, сүт.
- Көкөністер: қызылша, сәбіз, картоп.
- Жарма: бидай, ұнтақ жармалары.
- Жемістер мен жидектер: қарбыз, жүзім, банан, таңқурай, мейіз, қауын, киви.
- Ет өнімдері: шұжық, шұжықша, шошқа еті, майлы ет сорттары, алғашқы ет сорпалары.
- Құрамында қанты бар тағамдар: кәмпиттер, шоколад, тәтті кондитерлік өнімдер және қант.
Қант деңгейін төмендетуге арналған кеңестер
Қант диабеті ауруы мазалаған болса, қант деңгейін төмендету басты мәселелердің бірі болып табылады. Оған қол жеткізу үшін физикалық белсенділікті арттыру, дәрі-дәрмектерді уақытылы қабылдау және теңдестірілген тамақтануды қолға алу керек. Мұның барлығы қандағы глюкозаны, қан қысымын және холестеринді төмендетуге, артық салмақтан арылуға немесе қалыпты салмақта болуға, асқынулардың дамуын болдырмауға, өзіңізді жақсы сезінуге айтарлықтай септігін тигізеді.
Дайындаған: Құрманкүл Өмірзаққызы,
ТАҒЫ ДА ОҚЫҢЫЗ:
Қарынның тез ашуына жол бермейтін 10 азық-түлік