Биыл Құрбан айт мерекесі 9 шілдеде басталады.
иллюстрациялық сурет: ашық дереккөзден
Шымкент қаласының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті қасиетті Құрбан айт мерекесі қарсаңында мал сату, сою бекеттерінде және көпшіліктің қатысуымен ұйымдастырылатын құдайы тамақтар, іс-шараларды өткізу барысында аса қауіпті жұқпалы аурулардың алдын алу мақсатында санитарлық ережелерді сақтау қажеттігін ескертеді.
Мереке қарсаңында қолайсыз жағдайлардың алдын алу үшін төмендегі талаптарды сақтау қажет:
- құрбандыққа шалынатын малдарды сату мен сою ветеринарлық қызмет тарапынан ветеринариялық-санитариялық қорытындысы бар орындарда және әрбір ауыл шаруашылығы жануарларының тиісті ветеринарлық құжаттары болған жағдайда ғана іске асыру;
- мал сою барысында шыққан қалдықтарды уақтылы залалсыздандырып, шығару;
- жеке бас гигиена қағидаларын қатаң сақтау.
Қазіргі таңда қаламызда жіті ішек инфекциялары жиі тіркелуде. Осыған орай, қоғамдық тамақтану орындарында және мешіттерде іс-шаралар өткізу барысында төмендегі ережелерге аса назар аудару керек:
- ас дайындаушылардың медициналық тексеруден өтуі және медициналық кітапшаларының болуы;
- тағамды арнайы киімде дайындау және дәретханаға бару алдында арнайы киімді шешу;
- тағам дайындаумен, үлестірумен айналысатын жұмыскерлердің денесінің ашық жерлерінде, қолында іріңді жаралардың, шағын жарақаттардың болуын қарап-тексеретін және анықталған жағдайда жұмыстан шеттетуге жауапты адамды бөлу;
- тазалау жұмыстарымен айналысатын жұмысшыны тамақ дайындау және ыдыс-аяқты жуу барысына жібермеу;
- тағамдарды дайындау технологиясын сақтап, таза пісіру;
- шикі етке қолданған тақтайша, пышақ, ыдыс аяқты піскен тағамға пайдаланбау;
- үй жағдайында консервіленген өнімдерді асқа қолданбау;
- тез бұзылатын өнімдерді сақтықпен қолдану;
- тағам өнімдерін тоңазытқышта тауарлық көршілестігін (шикі азық түлік пен піскен тағамды бір сөреге қоюға болмайды) ескеріп, сақтау;
- тағамдардың сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттарының болуы.