Асқабақ - мың бір ауруға ем көкөністердің бірі.
Асқабақтың құрамында A, B1, B2, PP және C дәрумендері, ағзадағы зат алмасу процесін жеделдететін Т және қанның ұюына ықпал ететін К дәрумендері, сүйекті қатайтатын калий, кальций және темір бар. Ағзаңызды қуаттандырғыңыз келсе, иммунитетіңіздің көтерілгенін қаласаңыз, асқабақ пісірмесін дайындаңыз!
Асқабақ пен күріш пісірмесі
Қажетті өнімдер:
- 400 гр. асқабақ
- 3 дана жұмыртқа
- 100 гр. қант
- 100 гр. күріш
- 5 ас қасық сары май
- 0,5 стақан жаңғақ
- Лимон қабығы
- Дәміне қарай тұз салынады.
Дайындалу тәсілі:
- Күрішті қайнатып, жартылай пісіріп алыңыз.
- Ал, асқабақты үккіштен өткізесіз. Жұмыртқаның ақ уызы мен сарысын бөліп аласыз.
- Енді 3 ас қасық сары майды ыдысқа құйып, оған 100 гр. қантты, жұмыртқаның ақ уызын, лимон қабығын, жаңғақты қосыңыз.
- Осы араласпаға үккіштен өткізілген асқабақ пен қайнатылған күрішті қосып, араластыру қажет.
- Жұмыртқаның сары уызын тұзбен араластырып, көпіршітіп аласыз. Сосын асқабақ салынған табаға салыңыз.
- Форманы майлап, дайын массаны саласыз да, жақсылап жаясыз. Ал, бетіне сары майды текшелеп турап қойып жіберуге болады.
- Пешті 200 градусқа дейін қыздырып, 40-50 минут бойы пісіресіз.
Сүзбе қосылған дәмді пісірме
Қажетті өнімдер:
- 200 гр. асқабақ
- 400 гр. сүзбе
- 2 дана жұмыртқа
- 200 гр. қант
- 8 ас қасық ұнтақ жармасы (манка)
- Апельсин қабығы
- 0,5 шай қасық тұз
- 20 гр. сары май
Дайындалу тәсілі:
- Асқабақты аршып, үккіштен өткізеді. Сосын артық сөлін сығып шығарып тастау қажет. Егер асқабақ тәттілеу болатын болса, қантты азырақ қосуға болады. Сондай-ақ, апельсин қабығын да үккіштен өткізіп, асқабақпен араластырады. Содан соң пешті 180 градусқа дейін қыздырып, форманы майлайцды да, ұнтақ жармасын себелейді.
- Сүзбені шанышқымен майдалап, сант, тұз, жұмыртқа салып араластырыңыз. Сүзбе араласпасына асқабақты салып, барлығын жақсылап араластыру керек.
- Соңында ұнтақ жармасын салып араластырады. Егер сулы болса, тағы қосуға болады. Барлығы да асқабақтың шырынды болуына байланысты.
- Осылайша дайындалған массаны формаға сол мезетте салып, бетін тегістейді де, сарғайғанша пісіреді. Ал, пісірменің піскен-піспегенін тіс тазалағышпен тексеріңіз.
- Дайын пісірмені дастарханға ыстық қалпында да, суытып ұсынуға да болады.
- Асқабақтың сарғыш әрі тартымды болып піскенін қаласаңыз, асқабақты дұрыс таңдағаныңыз абзал.
Сүт қосылған асқабақ пісірмесі
Керектілер:
- 1 келі асқабақ
- 3 стақан сүт
- 0,75 стақан күріш
- 5-6 дана жұмыртқа
- 0,5 стақан қант
- 50 гр. ұнтақталған нан
Дайындалу тәсілі:
- Ең алдымен асқабақтың қабығын аршып, майдалап турап алыңыз. Сосын оны кастрөлге салып, 300 грамдай су құйыңыз да, отқа қойып қайнатыңыз.
- Күрішті тазалап жуып, асқабақ қайнатпасына салыңыз. Сосын сүтті құйып, жақсылап араластырып, пісіресіз.
- Ботқаны суытып, жұмыртқаларды жарып саласыз. Сонымен бірге сары майды, қантты да қосып, барынша араластыру керек.
- Пешті ток көзіне қосып, қыздырыңыз. Ал, пеш қызғанша форманы майлап, ұнтақталған нанды себелй беруге болады. Содан соң формаға асқабақ араласпасын тегістеп салып, 30-35 минуттай пісіресіз. Сонда пісірме-пирогымыз да дайын болады.
Дайындаған: Құрманкүл ӨМІРЗАҚҚЫЗЫ,
Тағы да оқыңыз:
1 литр сүттен 1 литр қаймақ дайындауға болады
Иммунитетті көтеру үшін ҚҰРТ ҚОСЫЛҒАН ас ішіңіз