Жаңа жылдық дастарханның сәні мен үйге келген қонақтардың көңіл-күйін көтеретін тағам бұл – өте дәмді тауық еті.
Қажетті қоспалар:
- 1 бүтін тауық
- 600 мл сүт
- 60 гр. сары май
- 1-2 ас қасық өсімдік майы
- 1 дана лимон
- 5-6 тіс сарымсақ
- тимьян немесе розмарин дәмдеуіші
- 1 шай қасық даршын
- Дәміне қарай тұз
- Бұқтырмаға қосылатын түрлі көкөністер
Дайындалу тәсілі:
- Бүтін тауық етін тазалап жуып, барлық жеріне тұз себелеп жағып шығыңыз. Осылай тұзды 30 минуттай сіңдіру керек.
- Содан соң лимонды, тимьян мен розмарин дәмдеуіштерін де тазалап жуып алыңыз. Өткір пышақпен лимонның қабығын аршып алу керек.
- Енді қазанға немесе керамикалық кастрөлге өсімдік майын құйып, сары майды салып отқа қойыңыз. Май қызғаннан кейін тауықты салып қуырасыз. Осылайша тауықтың барлық жерін майға тигізіп, қызарта қуырып алу керек.
- Тауықты шанышқымен шаншып алып, тәрелкеге салыңыз. Енді пешті 180 градусқа қойып қыздырыңыз. Ал, осы уақытта тауықты қуырған майға сарымсақ пен лимон қабығын, тимьян мен розмаринді 3-5 минуттай қуырыңыз.
- Осы уқырманың үстіне сүтті құйып, шым-шым тұз салыңыз да, барлығын жақсылап араластырыңыз. Орташа отқа қойып, қайнатып, тауықты салыңыз. Сөйтіп ас қасықпен кастрөлдегі сүтті тауықтың барлық жеріне құйып шығасыз.
- Пісірмеге арналған ыдысқа тауықты салып, кастрөлдегі сүтті үстіне құямыз. Тауықтың бетіне суланған пергамент қағазын жабу керек.
- Осы тауықпен бірге көкөністерді салып пісіруге болады. Ол үшін картоп, сәбіз бен болгар бұрышын тазалап, ірі етіп турап, тауықтың жан-жағына салып жібереміз.
- 75 минуттан кейін пештен тауықты шығарып, пергамент қағазын алып тастап, қайтадан пешке саламыз. 20 минутта тауық та дайын болады.
- Өте дәмді әрі хош иісі бұрқыраған тауық етін үйге келген сыйлы қонаққа ұсынуға да болады.
Дайындаған: Қ.Өмірзаққызы,
ТАҒЫ ДА ОҚЫҢЫЗ:
Пекин қырыққабаты мен анар қосылған өте пайдалы салат