Банка жабу науқаны басталып кетті. Дегенмен, сіз әлі үлгермеген боларсыз?! Егер өте дәмді әрі сулы, хош иісі аңқып тұратын салат жапқыңыз келсе, мына рецептті алуыңызға болады.
Қажетті қоспалар:
- 500 гр. қияр
- 500 гр. қызанақ
- 150 гр. болгар бұрышы
- 150 гр. қырыққабат
- 100 гр. сәбіз
- 150 гр. пияз
- ½ бөлік чили бұрышы
- 50 гр. қант
- 1 ас қасық тұз
- 75 мл өсімдік майы
- 40 мл 9%-дық сірке су
- Жарты бума ақжелкен
Дайындалу тәсілі:
- Ең алдымен барлық көкөністерді тазалап жуып аламыз.
- Қиярды ортасынан бөліп, осы қалыпта тураймыз. Қызанақты да дәл осылай жұқалап турау керек.
- Пияздың қабығын аршып, оны да жұқалап турау керек. Сәбіздің де қабығын аршып, ірі немесе орташа үккіштен өткіземіз.
- Қырыққабатты да майдалап турау керек.
- Ақжелкенді ұсақтап турап, болгар бұрышын ұзаншалап турауға болады. Ал, ащы бұрышты жұқалап әрі дөңгелектеп тураймыз.
- Барлық туралған көкөністерді бір табаққа салып араластырып, қант, тұз, өсімдік майы мен сірке суын қосамыз. Көкөністерді тағы бір араластырып, 3 сағатқа қалдырамыз.
- Банкаларды ас содасымен тазалап жуып, жақсылап шаю қажет.
- Кастрөлге су құйып, қайнатамыз. Осы суға қақпақтарды саламыз. Содан соң қайнап тұрған кастрөлдің бетіне тор темірді қойып, банкаларды қойып, 15-20 минут бойы зарарсыздандырамыз.
- Енді банкаларға маринадталған салатты салып, қақпағын қойып шығамыз. Кастрөлдегі қайнап тұрған суға салат салынған банкаларды салып, қайтадан қайнатамыз. 30 минуттан кейін банкалардың қақпағын бұрау беруге болады.
- Дайын банкаларды төңкеріп қойып, сыртынан матамен жауып қою керек. Осылайша қыста жеуге арналған салаттарымыз да дайын болды.
Өте оңай салат
Қажетті қоспалар:
- 500 гр. болгар бұрышы
- 100 гр. пияз
- 1 кг қызанақ
- 80 мл өсімдік майы
- Дәміне қарай тұз, бұрыш
- 100 гр. қант, сірке суы қосылады.
Дайындалу тәсілі:
- Болгар бұрышының дәндерін тазартып, жуып алған соң, ұзыншалап турау керек.
- Қызанақтарды да жуып аламыз. Қызанақтарды табаққа салып, ыстық су құйып, 3 минут қойып қоямыз. Сосын қызанақтарды судан алып, салқын суға саламыз.
- Енді қызанақтардың қабығын аршу ғана қалды. Содан соң қызанақты блендерге салып, езбе жасаймыз.
- Пияздың қабығын аршып, блендермен ұсақтап алуға болады.
- Табаға май құйып, болгар бұрышын қуырамыз. Осы қуырмаға қызанақ езбесі мен майдаланған пиязды құясыз.
- Табадағы езбеге тұз, қара бұрыш, қант салып, жақсылап араластырамыз. Осылай 25-30 минут бұқтырып, соңында сірке суын қосамыз.
- Дайын салатты зарарсыздандырған банкаларға құйып, қақпағын бұрап жабамыз.
Дайындаған: Қ.Өмірзаққызы,
ТАҒЫ ДА ОҚЫҢЫЗ:
Таңғы асқа лаваштан дәмді тағам дайындаңыз